Een werkweek van 4 of 40 uur?

By februari 1, 2016 maart 25th, 2016 Boeken, Inspiratie, Ondernemen, Privé

Het boek Een werkweek van 4 uur was voor mij een eye opener. Eigenlijk ambieerde ik helemaal geen super korte werkweek, maar was wel bloednieuwsgierig hoe die Tim Ferriss dat nou voor elkaar kreeg. Het heeft mij in ieder geval wel aan het denken gezet.In het kort gaat het boek erover dat je meer kunt doen met je tijd als je er beter mee omgaat. Het gaat om stappen als elimineren, clusteren, outsourcen, automatiseren etc., waardoor je meer tijd overhoudt.

Ik had zelf een paar doelstellingen toen ik het boek net had gelezen:

Twee maal per dag m’n email checken

Jammer joh, die staat gewoon de hele dag open… Vaak verwacht ik teksten, beelden of specificaties én vind ik het prettig klanten snel een antwoord te kunnen geven. Al is het alleen maar om te melden wanneer ze een complete reply kunnen verwachten. Inmiddels ben ik wel wat relaxter, je kunt soms gewoon niet snel reageren.

Clusteren van werkzaamheden

Dat is ok nu. Ik doe de administratie het liefst 1x per kwartaal. Betalingen voer ik gewoon direct uit en waardoor er eigenlijk niets belangrijks blijft liggen. En telefoongesprekken voer ik nu het liefst allemaal achter elkaar, waardoor ik erna gelijk een paar punten van mijn lijst af kan halen, wat weer ‘lucht’ geeft.

Outsourcen van taken

Die houd ik natuurlijk wel in gedachten, maar dat is niet altijd aan de orde. Doe in ieder geval de dingen waar je goed in bent en die je leuk vindt en besteedt alle andere zaken uit aan iemand die het én doet én goed doet.

Mij ontdoen van alle onnodige materiële zaken

Dat is echt heel fijn. Een tijd terug heb ik heel veel spullen verkocht op Marktplaats en Facebook. Ook heb ik mijn gehele cd-collectie gedigitaliseerd, waardoor ik zomaar 120 cd’s lichter ben. Vorig jaar ben ik verhuisd, waardoor je toch ook wel weer selecteert; wat gaat er mee en wat gaat weg. Het huis is nu alleen wel groter, dus ik hoop die opgeruimdheid te houden!

Een minipensioen opnemen

Dat minipensioen heb ik niet opgenomen, maar alleen al het feit dat je weet dat het kan (want alles kan!), is zo lekker. Het voelt vrij. Zomaar een middag vrijnemen gaat mij wel makkelijker af dan in het begin. Ach, dat minipensioen komt vast nog wel een keer.

Conclusie: ik heb nu niet meer tijd over. Ik werk meestal gewoon 40 i.p.v. de beoogde 4 uur. Alleen doe ik sowieso wat ik leuk vind, waar ik goed in ben, waar ik blij van word en waar mijn hart ligt! Heb jij het boek ook gelezen? En wil je jouw actiepunten delen? Ik ben wel benieuwd!

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ik hou je op de hoogte als er nieuwe projecten zijn afgerond of als ik een blog heb geschreven dat de moeite waard is om te delen. 

Ja leuk! Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief :-D