Urenregistratie voor de zzp’er

By maart 17, 2016 april 12th, 2016 Ondernemen

De één doet er niets mee, de ander zweert erbij. Zelf vind ik het altijd prettig te weten waar mijn uren in gaan zitten op een dag, dus houd ik een (digitale) urenregistratie bij. En niet onbelangrijk: je weet precies hoeveel uren je aan een project werkt. Dat is natuurlijk niet altijd 1 op 1 door te rekenen, maar zo weet je wel of je een project goed hebt beoordeeld op de hoeveelheid tijd die erin is gaan zitten.

Zelf gebruik ik het programma Klok; een online urenregistratie die je voor nog geen $20 koopt, of de gratis versie downloaden kan ook. Met dit programma houd je per (sub)project of klant bij wanneer en hoeveel uur je ergens mee bezig bent, zie je snel of je over je begrote uren heen gaat, of dat je juist prima binnen de begroting kunt blijven. Zo kan ik zelf heel snel en eenvoudig aan klanten doorgeven wat mijn urenoverzicht is voor een bepaald project. Klok is best een uitgebreid programma, waar je vast niet alles van gebruikt, maar geeft mij in ieder geval een handige tool om mijn uren daadwerkelijk bij te houden. In het filmpje hierboven krijg je een goede indruk van het programma.

Waarom zou je als zzp’er al je uren bijhouden?

Het is niet verplicht, maar zoals ik al aangaf… zo weet je wel waar al die uren in gaan zitten. Ook kun je als zzp-er makkelijk aantonen dat je aan het urencriterium hebt gehouden van 1.225 uur per jaar, waardoor je weer recht hebt op bepaalde fiscale aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Het zijn niet alleen de directe uren waar je een goed overzicht van krijgt, vooral die indirecte uren kun je zo goed herleiden en misschien zelfs aanpassen door efficienter te gaan werken.

De volgende uren kun je bijhouden:

  • De uren die je aan een project werkt
  • De uren die je besteedt aan het ontwikkelen van nieuwe producten en/of diensten
  • Afspraken met klanten en prospects
  • Administratie
  • Netwerken
  • Reistijd
  • Opleidingen en cursussen

Handige links

Uren bijhouden (urenregistratie of urenadministratie) 
Urenregistratie als ZZP’er

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ik hou je op de hoogte als er nieuwe projecten zijn afgerond of als ik een blog heb geschreven dat de moeite waard is om te delen. 

Ja leuk! Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief :-D