06 412 48 761
info@estherwerkt.nl

Brochure Oude St. Franciscus Gasthuis Tuin

Deelgemeente Rotterdam Noord

Kunstenaar John Wouda vroeg mij om een brochure te maken over zijn geliefde tuin, ter promotie tijdens 'De Verborgen Tuinen' in Rotterdam. Dit is een weekend waarin eigenaren hun tuin openstellen voor publiek. Tuin- en groenliefhebbers krijgen dan een unieke kans om eens áchter heggen en schuttingen te kijken en een onbekende, verrassende en groene kant van Rotterdam te ontdekken.

Ontwerp brochure, kleuren en letters

Allereerst ging ik op bezoek bij de kunstenaar die mij alles vertelde wat ik wilde weten. Zo kreeg ik een goede indruk van de achtergrond en het gebruik van de tuin. Een goed begin om zo te starten met het ontwerp van de brochure.

De kleuren zijn gebaseerd op de omgeving en het lijnenspel komt van het kunstwerk dat John maakte. De letters zijn zo gekozen, zodat ze passen bij het gevoel van Rotterdam, ziekenhuis en tuin.

Totstandkoming van het kunstwerk 'Hommage Sint Franciscus Gasthuis'

Tijdens mijn gesprek vertelde John hoe het kunstwerk in de binnentuin tot stand is gekomen en welke rol hij daarin speelde. In het filmpje (op 1:05m) vertelt hij daar nog meer over.

Over het kunstwerk 'Hommage Sint Franciscus Gasthuis'

Sinds 1893 stond op deze plek aan de Schiekade in Rotterdam, het Sint Franciscus Gasthuis. Toen het in 1941 per ongeluk werd gebombardeerd door de Engelsen, brandde de bovenste verdieping volledig af. In 1975 werd het gasthuis gesloopt en werden er woningen gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Eijkelenboom, Gerritse en Middelhoek.

Beeldend kunstenaar John Wouda woont al vanaf het begin in de Roo Valkstraat en heeft uitzicht op het binnenterrein. Een oude foto van een beddenzaal van het Gasthuis was voor de kunstenaar aanleiding voor het maken van een blijvende herinnering. Het kunstwerk Hommage Sint Franciscus Gasthuis bestaat uit zeven witte identieke objecten, die het klinische karakter van de ziekenzalen benaderen.

Het getal zeven was in de Oudheid een goddelijk getal en symboliseerde de kosmos, die werd beheerst door de zeven planeten die toen bekend waren: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, de Zon en de Maan. De ingang van de binnentuin is aan de Vrouw-Jannestraat 102.
Opdrachtgever
Deelgemeente Rotterdam Noord

Branche
Overheid

Locatie
Rotterdam
Producten
Brochure

Disciplines
Art-direction
Beeldredactie
Communicatie-advies
Concept
DTP
Grafisch ontwerp
Tekstschrijven
Vormgeving
Over de kunstenaar
John Wouda (1938) is een echte Rotterdamse kunstenaar en volgde zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam van 1957 tot 1962. Ik ontmoette hem in zijn eigen huis aan de Roo Valkstraat in Rotterdam, waar hij sinds het begin woont. Dit markante pand is een van de weinige woningen in de omgeving dat compleet in de oude originele stijl is.
Een heel bijzondere man, met een bijzondere woning. Het hele huis ademt de geschiedenis door de jaren heen en overal zie ik kunstwerken die met gedetailleerde perfectie zijn uitgevoerd. Geen steen te weinig op een schilderij van een huis dat moét kloppen met het originele object.
Creatief Rotterdams Brein
©2023 ESTHERWERKT | GRAFISCH ONTWERP | CREATIEF ROTTERDAMS BREIN
privacyverklaring - algemene voorwaarden
arrow-up-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram