DEELGEMEENTE ROTTERDAM NOORD | BROCHURE

OVERHEID | ROTTERDAM 

Sinds 1893 stond op deze plek aan de Schiekade in Rotterdam, het Sint Franciscus Gasthuis. Toen het in 1941 per ongeluk werd gebombardeerd door de Engelsen, brandde de bovenste verdieping volledig af. In 1975 werd het gasthuis gesloopt en werden er woningen gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Eijkelenboom, Gerritse en Middelhoek.

Beeldend kunstenaar John Wouda woont al vanaf het begin in de Roo Valkstraat en heeft uitzicht op het binnenterrein. Een oude foto van een beddenzaal van het Gasthuis was voor de kunstenaar aanleiding voor het maken van een blijvende herinnering. Het kunstwerk Hommage Sint Franciscus Gasthuis bestaat uit zeven witte identieke objecten, die het klinische karakter van de ziekenzalen benaderen. Het getal zeven was in de Oudheid een goddelijk getal en symboliseerde de kosmos, die werd beheerst door de zeven planeten die toen bekend waren: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, de Zon en de Maan. De ingang van de binnentuin is aan de Vrouw-Jannestraat 102.

de oud sint franciscus gasthuis tuin6

John Wouda (1938) is een echte Rotterdamse kunstenaar en volgde zijn opleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam van 1957 tot 1962. Ik ontmoette hem in zijn eigen huis aan de Roo Valkstraat in Rotterdam, waar hij sinds het begin woont. Dit markante pand is een van de weinige woningen in de omgeving dat compleet in de oude originele stijl is.

Een heel bijzondere man, met een bijzondere woning. Het hele huis ademt de geschiedenis door de jaren heen en overal zie ik kunstwerken die met gedetailleerde perfectie zijn uitgevoerd. Geen steen te weinig op een schilderij van een huis dat moét kloppen met het originele object. Ik kreeg te horen hoe het kunstwerk in de binnentuin tot stand is gekomen en welke rol hij daarin speelde.

Portret van kunstenaar John Wouda

img_1302

Franciscus Gasthuis is een ziekenhuis met een rijke historie in Rotterdam. Franciscus Gasthuis biedt zorg verdeeld over verschillende specialismen. Deze zorg en ondersteuning worden geboden door de ruim 150 specialisten en 2.300 medewerkers.

Meer over de geschiedenis van het Sint Franciscus Gasthuis

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief

Ik hou je op de hoogte als er nieuwe projecten zijn afgerond of als ik een blog heb geschreven dat de moeite waard is om te delen. 

Ja leuk! Je bent nu ingeschreven voor de nieuwsbrief :-D